Dopravní projekt: Na kole jen s přilbou

Projekt Na kole jen s přilbou se zaměřuje na zvyšování bezpečnosti cyklistů a na podporu nošení cyklistických přileb – zkrátka jejich nošení není ostudou, nýbrž výsostí, která dokáže zachraňovat životy. Cyklistika se dlouhodobě drží v popředí žebříčku nejpopulárnějších aktivit mezi lidmi všech generací, navíc stále přibývá lidí, kteří cyklistiku berou jakožto zdravý a ekologický způsob dopravy. Bohužel s tím přibývá i nehod, při nichž cyklisté utrpí vážná zranění, jež by ale nastat nemusela, kdyby používali přilbu. Projekt Na kole jen s přilbou proto vznikl s cílem připomenout cyklistům důležitost nošení přilby a podpořit tak větší bezpečnost na silnicích. Tedy nejenom na nich, i při jízdě mimo silnici hrozí nebezpečí.


Dopravní projekt Na kole jen s přilbou

Kdo za projektem stojí?

Projekt „Na kole jen s přilbou“ je realizován společností Bezpečně na silnicích ve spolupráci s Týmem silniční bezpečnosti a partnery jako jsou Horská služba ČR, Policie ČR a dalšími. Cílem projektu je snížit počet úrazů cyklistů s vážnými následky na jejich zdraví. Výzkumy totiž ukazují, že až 20 % smrtelných a těžkých zranění cyklistů by se dalo předejít, kdyby nošení přilby bylo povinné pro všechny bez ohledu na věk.


O co tento projekt usiluje?

Cílem projektu je tedy šířit informace o tom, jak se bezpečně pohybovat na kole a zlepšit povědomí o důležitosti nošení kvalitní cyklistické přilby, která dokáže snížit riziko vážného zranění hlavy až o 69 procent a riziko smrtelného zranění o 65 %. Projekt je spuštěn již třináctým rokem a můžete se s ním setkávat po celé České republice. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.


Závěrečné shrnutí:

favicon webu KURZY ŘIDIČŮ.cz

Shrnuto podtrženo, projekt Na kole jen s přilbou představuje důležitou iniciativu, která se zaměřuje na zvýšení bezpečnosti cyklistů prostřednictvím povinného nošení přilby během jízdy na kole. Bez ohledu na to, zdali jezdíte na kole kvůli praktickým důvodům, jako jsou cesta do práce nebo nákup, nebo z důvodu rekreace a zlepšení fyzické kondice, je důležité mít na paměti, že cyklistika prostě nikdy není bez rizika.

Použité zdroje: webová stránka projektu, Tým silniční bezpečnosti